Ekonomi

Çin’de genç işsizliği Nisan ayında yüzde 20,4 ile rekor seviyeye ulaştı

Çin’de sanayi üretimi ve perakende satışlar Nisan’da beklentilerin altında artarken, genç işsizliği rekor seviyeye ulaştı.

Ulusal İstatistik Bürosu (UIB), ülkede Nisan ayı ve ilk dört aylık sanayi üretimi, perakende satışlar, sabit sermaye yatırımları ve işsizlik rakamlarını açıkladı. Buna göre, Nisan ayında kentsel kesimde işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 5,2 olurken, 16-24 yaş arası genç nüfus 0,8 puan artarak yüzde 20,4 oldu.

İşsizlikteki genel düşüşe rağmen, genç işsizliği 1990’lardan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve geçen yıl Temmuz ayında kaydedilen yüzde 19,9’luk rekoru aştı.

Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana artan genç işsizliğinin halen yüksek olması, ekonomik toparlanmadaki kırılganlığın devam ettiğinin işareti olarak yorumlanıyor.

Nisan ayına ilişkin bilgiler, ekonominin geçen yılın son çeyreğindeki durgunluğun ardından bu yılın ilk çeyreğinde büyüme ivmesini sürdürmekte zorlandığını ortaya koyuyor.

UİB verilerine göre, yıllık cirosu 20 milyon yuan (yaklaşık 2,9 milyon dolar) üzerinde olan sanayi işletmelerinin üretim çıktılarını hesaplayan sanayi üretimi, nisan ayında yıllık bazda yüzde 5,6 artarak, geçen yılın yüzde 3,9’unu geçti. Mart. Beklenen 9,7’lik artışın altında kaldı.

Sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 3,9 arttı.

Tüketim ölçüsü olarak kabul edilen perakende satışlar, Nisan ayında yıllık bazda yüzde 18,4 artarak Mart ayındaki yüzde 10,3’lük artışın üzerine çıkarken, bir önceki aya göre yüzde 7,8 geriledi. Geçen yılın bahar aylarında Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı ve karantina önlemlerinin neden olduğu düşük baz, yıllık artışın yüksek görünmesine neden oldu.

Altyapı, gayrimenkul, makine teçhizat giderlerini içeren sabit sermaye yatırımları ilk dört ayda yıllık yüzde 4,7 artarken, ilk çeyrek sonundaki yüzde 5,1’lik artışın gerisinde kaldı.

İlk dört ayda sanayi yatırımları yüzde 8,3, altyapı yatırımları yüzde 8,5 artarken, inşaat yatırımları yüzde 6,2 azaldı.

Geçen yılın ilk dört ayında gayrimenkul yatırımlarındaki yüzde 10’luk daralmanın yavaşladığı gözlemlense de sektördeki finansman sorunlarının etkisinin devam ettiği görüldü.

UIB Sözcüsü Fu Linghui, Nisan ayı verilerini “uluslararası koşullar karmaşık ve elverişsiz, iç talep yeterli düzeye ulaşmadı ve ekonomik toparlanmanın iç itici gücü zayıf olmaya devam ediyor” şeklinde değerlendirdi.

Fu, genç işsizliğini istikrara kavuşturmak ve gençler için istihdamı genişletmek için çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

habergomec.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu