Özcan: Akbelen katliamı susuz bırakacak
MUĞLA (İGFA) – Muğla Milas’ın İkizköy ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda ağaçların katledilmesine karşı dayanak noktasına gelen köylüler, yöre halkı ve vatandaşların direnişi sürüyor. Muğla Avukat Yardımcısı Gizem Özcan, Yeniköy-Kemerköy Termik Santrallerine kömür sağlamak için başlatılan Akbelen ormanlarının yok edilmesini meclis gündemine taşıdı.
Özcan, bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yazılı olarak yanıtlanmak üzere soru yöneltti.
“Akbelen ormanlarının linyit madenciliği için yok edilmesi büyük bir ekolojik yıkıma neden oluyor”
Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Birleşmiş Milletler’in bu yıl yayınladığı Dünya Su Raporu’nda dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 26’sının güvenli içme suyuna, yüzde 46’sının da yönetilen sanitasyona erişimi olmadığının vurgulandığını belirtti. dini bir yol. Özcan, “Aynı zamanda raporda önümüzdeki 10 yılda tüm dünyayı bir su krizinin beklediğine işaret edildi. Muğla Milas’taki Akbelen ormanlarının linyit madenciliği için yok edilmesi büyük bir ekolojik tahribata neden oluyor. Bu ekolojik yıkımın en büyük zararlarından biri de bölgedeki su kaynaklarını yok edecek olmasıdır. Madencilikte su üretimi önleneceği için yer altı sularını kullanan yerleşim yerleri ve tarım alanları ile zeytinlikler susuz kalacak” dedi.
“Akbelen-Karacahisar linyit sahalarında yeraltı sularının durumu işletme öncesi çözüm gerektiren önemli bir sorundur”
Hacettepe Üniversitesi Uluslararası Karstik Su Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Nisan 2013, “TKİ-Geli Akbelen-Karacahisar (Milas-Muğla) Linyit Sahaları ve Eldeki Verilere Dayalı Yakın Hidrojeolojik Koşulları, Linyit Madenciliği ve Bodrum İçme Suyu Kuyularının Değerlendirilmesi-Değerlendirmesi Sonuç Raporu Yayımladığını belirten Özcan, “TKİ Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak hazırlanan raporda, bölgedeki linyit madenciliğinin yeraltı sularına etkisi incelendi. Raporda ‘Çünkü Bodrum’a içme suyu sağlayan kuyular , Güllük ve Milas-Bodrum Havalimanı Karacahisar sahasının kuzey sınırında yer almakta olup, bu kuyuların işletme faaliyetlerinden olumsuz etkilenme olasılığı Akbelen-Karacahisar linyit sahalarında işletme öncesi çözüm gerektiren önemli bir sorundur. Diğer uzmanların bilimsel çalışmalarına rağmen 2023 Temmuz ayının son günlerinde ağaçların kesilmesiyle bölgenin madene dönüşmesi hızlandı.”
Özcan’dan Bakan Yumaklı’ya 6 soru
Muğla Başsavcı Yardımcısı Gizem Özcan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yazılı olarak yanıtlaması için şu soruları sordu;
Bölgedeki madencilik faaliyetlerinin yeraltı sularına etkisini inceleyen yeni bir çalışma yapıldı mı? DSİ tarafından yukarıda belirtilen sorunları çözebilecek kapasitede ve diğer bilimsel raporlarla ortaya konulan su kaynaklarının korunmasına yönelik bir çalışma yapılmış mıdır? DSİ’nin bölgedeki yeraltı sularına yönelik risklerle ilgili çalışmaları ne düzeyde? Karacahisar yöresindeki göl kireçtaşlarından gelebilecek su miktarının hesaplanması ve önlem alınması için akifer özellikleri belirlenmiş midir? Bu kapsamda basınçlı su testleri ve pompa testleri yapıldı mı? Çamköy alt havzası, fay zonu ve Karacahisar bölgesi başta olmak üzere hidrojeolojik gözlem yapılabilecek yerlerde kuyular açılıyor mu? Bu alt havzanın doğal deşarjını sağlayan Suçıktı kaynaklarının debilerinin Karacahisar bölgesinin işletmeye başlamasıyla birlikte 50 l/s azalacağı doğru mudur? Varsa bu konuda herhangi bir işlem yapıldı mı? Faaliyet alanlarından geçen akarsu kollarının işletme alanına getirebilecekleri akım ölçüleri detaylı olarak değerlendirilmiş midir? Yönlendirme seçenekleri bu bağlamda incelendi mi? Bodrum, Güllük ve Havalimanında kullanım suyu sağlayacak yeni alanlar araştırıldı mı? Bu bağlamda Çamköy havzasında karstik akiferler ve Neojen çökellerinin ortasında hidrolojik ilgiye olanak sağlayan ve geçirimli zonlar oluşturan faylar var mıdır?