Ekonomi

Tekstil sektörü Avrupa Birliği ile entegrasyona hazırlanıyor

Türkiye’nin en katma değerli ihracat sektörleri arasında yer alan tekstil sektörü, Ege Bölgesi’nde sürdürülebilir ihracatın artırılmasına yönelik çalışmalarına hız verdi.

Ege Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ETHIB) “Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi” URGE projesi, Ticaret Bakanlığı desteğiyle, 18 üye firmanın kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla yürütülüyor. sürdürülebilirlik teması.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerinde sınırlandırılması için küresel yenilenebilir enerji panosu kapasitesinin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması gerektiğini hatırlatıyor. Eskinazi, “Bu da iklim çabalarında önümüzdeki altı yılı kritik hale getiriyor. Büyük ekonomiler arasında yalnızca Çin, 2030 yenilenebilir enerji hedefine ulaşma yolunda ilerleyen tek ülke olarak öne çıkıyor. ABD, Avrupa Birliği, Çin gibi, Paris Anlaşması’na taraf olan Hindistan ve Birleşik Krallık.” Büyük elektrik tüketicileri de dahil olmak üzere pek çok ülke, güneş ve rüzgar enerjisi üretim kapasitelerini 2030 yılına kadar artırmak için iddialı hedefler belirledi. Bu hedefler Yeşil Anlaşma ile daha da ileri gitti, ancak veriler, birçoğunun yıllık kapasite artışlarına ayak uydurmakta zorlandığını gösteriyor. bu hedeflere ulaşmak için gereklidir. Şirket, 2022 yılında ihtiyaç duyulan 101 GW kapasitenin yüzde 168’ini ekleyerek hem hedefine ulaştı, hem de bu hedefin önemli ölçüde üzerine çıktı. Ancak diğer ülkeler bu hedeflerden uzaktır. ABD, Avrupa Birliği, Çin, Hindistan ve Birleşik Krallık küresel elektrik üretiminden ortaklaşa sorumludur. “Tüketimin yüzde 60’ından fazlasını oluşturuyor” dedi.

“Müşteriler giderek daha fazla sürdürülebilir ürünleri tercih ediyor”

Şirketlerin sürdürülebilir olma baskısını her geçen gün daha fazla hissettiklerini belirten Başkan Eskinazi, müşterilerin giderek daha fazla sürdürülebilir ürünleri tercih etmesiyle birlikte karbon ayak izini azaltmak isteyen şirketlerin de tedarikçilerinin sürdürülebilirlik çalışmaları konusunda daha şeffaf olmalarını istediklerini vurguladı. Eskinazi, “PwC’nin farklı sektörlerdeki şirketler üzerinde yaptığı araştırma, şirketlerin yüzde 96’sının müşterilerinin işlerinin sürdürülebilirliğiyle ilgilendiğini, yüzde 95’inin ise bu eğilimin devam etmesini beklediğini ortaya koydu. Şirketlerin yüzde 75’inden fazlası ise portföylerini artırdı. Son 12 yılda tedarikçilerin sürdürülebilirlik raporlamasına ilişkin beklentileri.” -18 ay içerisinde ciddi oranda arttığını gösteriyor. Yüzde 92’den fazlası bu beklentilerin önümüzdeki yıl da artmaya devam etmesini bekliyor. Ege Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz tarafından 2021 yılında başlattığımız “Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi” URGE projemizi 2024 yılında tamamlamayı planlıyoruz. Sürdürülebilirlik teması kapsamında Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle yürütülen projelerde farklı konularda danışmanlık hizmeti verilmektedir.”

ETHİB’den enerji verimliliği, iklim değişikliğiyle mücadele, karbon ayak izi yönetimi, ürün yaşam döngüsü danışmanlığı hizmeti

Başkan Eskinazi, “Enerji verimliliği danışmanlığı 5 firma, İklim Değişikliğiyle Mücadele / ISO 14064 Kurumsal Karbon Ayak İzi Yönetim Danışmanlığı 6 firma, ISO 14001 Çevre Yönetim Danışmanlığı 9 firma ile yürütülüp tamamlandı. URGE’miz kapsamında. Proje, LCA, 4. Danışmanlık hizmeti (Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi) Danışmanlık hizmeti 8 firmanın katılımıyla başlatıldı ve 2 Ekim 2023 tarihinde 7 ay sürecek. ISO 14040’a uygun ürünler için Beşikten Mezara LCA-Ürün Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi ve ISO 14044 standartları çerçevesinde projeye katılan firmalarda LCA danışmanlık faaliyeti yürütülmektedir. “Çalışmanın kompozisyonunda LCA senaryosu uygulanarak bir çalışma yapılması ve karşılaştırma, hesaplama ve raporlama yapılması amaçlanmaktadır” dedi.

Tekstil ihracatçılarının yoğun bir sürdürülebilirlik gündemi var

Jak Eskinazi, “Düşük veya sıfır karbon stratejisi belirlemenin ilk adımı olarak katılımcı firmalarımıza Kurumsal Karbon Ayak İzi danışmanlığı hizmeti verildi. Bir sonraki adım olarak ise firmamızdan talep ve ihtiyaç analizi sonuç raporumuz baz alınarak LCA danışmanlığı hizmeti veriliyor. Avrupa Birliği Yeşil Anlaşması kapsamında oluşturulacak Firmalarımızın diğer pazarlarda yaşanan gelişmelere ve sürdürülebilirlik ile ilgili uygulama ve gelişmelere hazırlıklı olmalarını sağlamayı hedefliyoruz Son dönemde Ege Tekstil ve Hammaddelerimiz İhracatçılar Birliği, geri dönüşüm konusunda yeterli kümelenme örneği olan ve üye firmalarımızın döngüsel ekonomiye yönelik yatırımlarıyla öne çıktığı Uşak’ta çok sayıda firmayı ziyaret ederek, “Yönetim Kurulu üyelerimiz ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirdik” dedi. söz konusu.

Başkan Eskinazi, “Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi’nin (ICAC) 2023 yılı Genel Kurul toplantısı 2-5 Aralık 2023 tarihlerinde Hindistan’ın Mumbai kentinde gerçekleştirilecek. Ege Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, “Yönetim kurulu düzeyinde katılacağız. Söz konusu toplantıda pamuk üretimi, tüketimi ve fiyat projeksiyonunun yanı sıra sürdürülebilirliğe ilişkin konuların da yer aldığı birçok oturum gerçekleştirilecek” dedi. – İZMİR

gemlik-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu