Haber

Sahte Ürünlere Devlet Desteği Şart

Bursa Gıda Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, halk sağlığını büyük ölçüde tehdit eden tağşişli ürünlerle mücadelede devlet desteğinin çok önemli olduğunu söyledi.

Dünya genelinde artan gıda fiyatlarının ardından tağşiş tehdidinin ortaya çıktığını belirten Coşkun Dönmez, bu konuda topyekün mücadele için çözüm önerileri sundu. Önder Dönmez, “endüstriyel gıda üretim” işletme ruhsatına sahip olmayan firmaların daha yakından denetlenmesini, bu ruhsata sahip olmayan işletmelerden ise toplu yemek alınmamasını talep etti. Coşkun Dönmez, tehlike veya kusur oluşmadan önlem almanın, alınmadığı için ortaya çıkan sorunları çözmekten çok daha kolay ve risksiz olduğunu belirterek, toplum sağlığına yönelik çalışmaların devlet ve kitlesel tüketim yapan işletmeler tarafından koşulsuz desteklenmesi gerektiği uyarısında bulundu. öğünlere dikkat edilmelidir.

“Endüstriyel gıda ruhsatı neden önemlidir”

Başkan Dönmez, “endüstriyel gıda üretimi” işletme ruhsatı olmayan tüm işletmelerin “gözden kaçan” işletmeler olduğunu belirterek, “Çünkü ‘endüstriyel gıda üretimi’ ruhsatına sahip işletmelerin uyması gereken kurallar var. almaları gereken belgeler.Kullandıkları gıdalar, deterjanlar ve diğer “Temizlik malzemeleri ve ambalajlamada uyulması gereken standartlar kanun ve yönetmeliklerle belirlenmektedir. Üretim aşamalarında ve nakliye sırasında bir dizi hijyen ve sanitasyon kurallarına uymak esastır. Tüm işçiler eğitime tabidir. Özetle bu ruhsata sahip işletmeler tarladan sofraya her aşamada ihbarlı veya habersiz denetlenirken, diğer işletmeler denetlenmiyor.” dedi.

Toplu yemek üretimi yapan ancak kontrolü olmayan bazı restoranlardan ucuz diye tabldot yemek almayı tercih edenleri uyaran Dönmez, “Bu çok riskli. Çünkü herhangi bir kontrole tabi değiller. Gıdayı uygunsuz kurallarla üretiyor, gıdayı uygun olmayan ambalajlarda ve uygunsuz koşullarda taşıyor. Kullandıkları gıda hammaddeleri de etkileniyor.” Ayrıca tağşiş riski de vardır. Hemen hemen her gün medyada insanların toplu tüketilen gıdalardan zehirlendiğine dair haberlerle karşılaşıyoruz. Hatta bazı olaylar ölümle sonuçlanıyor. Bu nedenle diyoruz ki; Endüstriyel gıda işletmesi ruhsatı olmayan yerlerden asla toplu gıda satın almayın. Aksi takdirde sizin ve çalışanlarınızın sağlığına zarar verebilir. ” söz konusu.

Coşkun Dönmez, satın aldıkları menülerle ilgili en ufak bir şüphesi olanların bu menüleri akredite kurumlarda analiz ettirmeleri gerektiği konusunda da uyardı. Günümüzde kırmızı et ve yağ fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bu ürünlerde daha fazla tağşiş olabileceğine dikkat çeken Dönmez, çok düşük fiyatlı menülerin sağlıklı olamayacağının bir kez daha altını çizerek, kesim konusunda gerçek iş yapan işletmelerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Müşterilerin de bilinçli seçimler yapması gerektiğini belirterek, “Tüketicilerimizden ricamız, “Sağlıklı ve güvenilir gıda hizmeti veren işletmelere öncelik vermelerini rica ediyoruz. Kimse maliyetinin altında satış yapamaz” dedi.

Coşkun Dönmez, BUYSAD’ın Bursa’da gıda güvenliğine dikkat çekmek ve tüketicilerin güvenli gıdaya erişimini sağlamak amacıyla bir dizi eğitim, seminer ve bilgilendirme toplantısı düzenlediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Kamu sağlığını her şeyin önünde tutan, daha sağlıklı ve sürdürülebilir hale getirmek için çalışan BÜYSAD’ın çalışmalarını üyelerimize ve endüstriyel yemek sektöründe faaliyet gösteren diğer işletmelere yakından takip etmelerini tavsiye ediyorum. Tüketicilerimizden de bilinçli alışveriş yapmalarını ve ödeme yapmalarını önemle rica ediyorum. Sağlıklarına dikkat edin. Güvenli gıda tüketmek sağlıklı bir toplum için çok önemli.” -BURSA

besni-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu